Ekonomi

Küresel piyasalar Powell’ı bekliyor

Küresel piyasalar ABD Senatosu’nda Fed Lideri Jerome Powell’ın açıklamalarını beklerken, Asya’da Çin hisseleri öncülüğünde düşüş yaşanıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi %0.53 kayarak üçüncü gündeki düşüşünü getirdi. Hong Kong Hang Seng Endeksi, yarınki tatilden önce %2 gibi orta bir düşüş yaşadı. Yuan zayıfladı ve dolar/yuan Kasım ayından bu yana ilk kez yakından izlenen 7.2 seviyesinin üzerine çıktı.

Çin hisselerindeki zayıf seyir, faiz indirimleri de dahil olmak üzere teşvik edici adımların yeterli görülmemesinden kaynaklanıyor. Salı gününü sınırlı kayıplarla kapatan ABD Borsaları vadeli işlemlerde dalgalı bir seyir izliyor. Avrupa vadeli endeksleri genel olarak olumlu. Bloomberg Dolar Endeksi, Salı günü yüzde 0,14 yükseldikten sonra yeni işlem gününde yatay seyrediyor.

Biden’dan Çin mesajı

ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı II Jinping’in ABD karasuları üzerinde yüzdüğü iddia edilen casus balonun, sıkıntı uluslararası bir mesele haline gelene kadar rotasından saptığından habersiz olduğundan haberi olmadığını söyledi.

Biden, “Casus teçhizatla dolu iki yük vagonuyla o balonu düşürdüğümde Xi Jinping’in bu kadar üzülmesinin nedeni, onun orada olduğunu bilmemesiydi” dedi. Diktatörlerin en büyük utancı budur – ne olduğunu bilmemeleri. Balon gitmemesi gereken bir yere gitti, rotasından saptı.

Biden, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Pekin ziyaretinin ardından Çin’in ülkesiyle “yeniden ilişki kurmak” istediğini ancak böyle bir diplomatik ısınmanın “zaman alacağını” belirtti.